El vuitè dia

Skills: Show, Video

«El vuitè dia», una proposta d’art que pots veure a la Capella de Sant Roc, obra d’ Alvar Calvet Castells i comissariada per Pilar Bonet. “El vuitè dia” aborda la identitat de gènere en un muntatge artístic que consta de diverses fases i suports.

El projecte El vuitè dia, d’Àlvar Calvet, cicle de pintura mural a la Capella Sant Roc de Valls a cura de Pilar Bonet, presenta quatre fases:

1a fase. Les representades i el testimoni. Contacte amb 8 persones que han escollit lliurement el seu gènere -Les representades- i que són entrevistades. D’aquesta fase en sorgeix un documental videogràfic -“El vuitè dia”, un llibre amb el mateix títol i que recull les entrevistes transcrites a l’escriptura (català o castellà segons l’entrevista’t) i El testimoni a manera de relíquia (llosa doble d’alabastre de Sarral damunt de la qual hi han deixat la seva petjada en forma de línia les 8 persones entrevistades de gènere lliure (trans o no binàries). La línea realitzada damunt del testimoni s’ha fet amb pinzell o amb el dit amb pintura. L’alabastre de Sarral –on Calvet va viure la seva infantesa-, és el mateix alabastre amb el que es va fer el retaule de Poblet.

2a fase. Les artistes representats. Calvet contacta amb 8 persones artistes pintores -Les representats- a les que es posa en contacte amb les 8 persones de gènere lliure, les 16 persones entren en relació. D’aquestes coneixences en sorgiran impressions diverses que ens serviran per a completar les entrevistes escrites. S’ha demanat a cada artista representant que a partir de l’entrevista o contacte amb la persona representada en sorgeixi un text, una cançó, un poema, o qualsevol altra cosa que es pugui representar en un full de paper.

3a fase. L’artista Àlvar Calvet, pinta el fons de l’absis de la Capella Sant Roc de Valls. Cada artista representant –on també s’hi troba Calvet- ha pintat una línia d’esquerra a dreta –o així se li suggereix- tal com ho haurien fet abans les 8 persones representades damunt del testimoni. Els artistes poden reinterpretar lliurement o traduir les impressions rebudes a partir del contacte directe i del fet d’apropar-se a aquella realitat. En el cas de La Trastera, les seves integrants decideixen com a reultat meditat de la trobada amb Lina, que sigui ella mateixa la que pinti a la Capella Sant Roc la seva pròpia línia ja que una de les queixes que les hi va traspassar parlant de cinema va ser “aun dejamos que las personas cis nos representen”. Les persones representats i les representades han estat les següents: La Trastera (Alexandra Garcia, Vicky Benítez i Niko Vetoshkin) amb Lina Mulero; Núria rion amb Clara; Guillme Duran amb Iris, Àlvar Calvet amb Cyan; Jordi Abelló amb Miquel Blay (Sami Luu); Aureli Ruiz amb Adrià Mula (Ari); Roger Caparó amb Eliot Borràsi Ferran Garcia Sevilla amb Diego Marchante.

4a. fase. L’exposició final si trobarà l’absis de la Capella amb les intervencions de les representats; el testimoni d’alabastre situat al Centre de l’altar; El llibre, situat en un lateral de la capella i damunt d’un faristol i que conté les entrevistes a les 8 persones de gènere lliure –trans o no binàries– Representades que han estat completades amb les aportacions de les 8 persones artistes pintores.