Fem Art

Skills: Workshop

FEMINARI “PROVOCANT LA HISTÒRIA: ÉSSERS FEMINISTES I IMATGES DISSIDENTS”

Els éssers feministes no hem tingut mai un passat millor com a referència nostàlgica i/oinspiradora: “no tenim altra manera de sorgir, si no és construint-nos, això és, cap endavant” complanteja Rosi Braidotti. Aquest és un lloc comú pels feminismes des de Beauvoir ( la dona no neix, es fa) fins avui, i molt ben argumentat actualment per Fina Birulés, re-teixint les paraules de Françoise Collin, en la seva teoria de ”Una revolució sense model. Feminisme i praxi de latransformació”

La imatge és avui en dia l’eix motor de la nostra relació amb el món. La imatge, entesa d’unamanera operativa, esdevé molt més que una mediació amb el món que ens envolta. La imatge sempre plural, ens remet a d’altres imatges i als seus respectius encadenaments, segons unesseqüenciacions variables. Podríem dir, seguint a Georges Didi-Huberman, que no hi ha imatge sense una seqüència que faci possible la seva determinació singular: no hi ha imatge sense muntatge. És la imaginació la que realitza els muntatges i troba afinitats entre els elementsdiversos, per la qual cosa parlar d’imatges sense imaginació és, literalment, separar la imatge dela seva activitat.

La imaginació patriarcal i capitalista dominant, ha monopolitzats els muntatges fins fa ben poc. Però la paciència de les imatges i la resistència de les persones descobreix una contra-memòria encara més potent que promet alternatives a la realitat donada.

Aquest cicle de trobades voldria treballar la relació entre imatge, memòria i història des d’una perspectiva feminista: Revisar l’efecte i el sentit de la lluita feminista sobre la producció artística i la creació d’un altre imaginari a la Barcelona postfranquista; sobre com la percepció d’aquestesnoves imatges inspira una nova memòria, una contra-memòria i com aquesta memòria es podriaexpandir a partir de l’educació i els nous mitjans de comunicació.

Es tractaria de pensar com avui en dia les imatges propicien noves relacions no sols amb el present sinó també amb el passat (memòria i història) a través de 5 eixos temàtics.

[PDF] Programa 25 anys FemArt

Impuls feminista: art i crítica política després de la dictadura franquista

Dijous, 24 de gener a les 18:00h

FemArt és avui l ?única Mostra d’Art Feminista del país, però no és l’únic espai on s’ha produït i exposat art amb perspectiva feminista. Recordem l’impuls que va guiar a una sèrie d’artistes iactivistes a fer art feminista, crític i a promoure espais alternatius als circuits comercials i institucionals. Com es va viure aquest impuls?

Ponents per confirmar: Fina Birulés, Eulalia Grau, Mari Chordà, Dolo Pulido i Nora Akarola Presenta: Teresa Sanz, FemArt.

Mitjans de comunicació, xarxes socials i feminismes: una pràctica de comunicació transformadora?

Dijous, 31 de gener a les 18:00h

Ja fa un temps que els feminismes formen part de les temàtiques de cobertura diària dels mitjans oficial, però sovint aquesta cobertura resulta interessada, sensacionalista i/o insuficient. Coms’articula la informació feminista des dels marges: mitjans de comunicació alternatius feministes,xarxes socials?

Ponents: Per confirmar
Presenta: Marta Garcia, Comunicació FemArt

L’arxiu a contrapèl. Documents i memòria.

Dijous, 7 de febrer a les 18:00h

L’arxiu és molt més que un contenidor de documents en espera, és també un provocador denoves mirades. Com es pensa, es treballa i es presenta l’arxiu entès com a eina subversiva de lahistòria?

Ponents per confirmar: Lucia Egaña, Mercè Otero (arxiu Ca la Dona), Diego Marchante, Bea Porqueres, Presenta: Anna Fando (Arxiu femArt i comissària FemArt).

Replicants i éssers feministes, un pràctica subversiva.

Dijous, 14 de febrer a les 18:00h

L’ésser feminista, mogut pel moviment generador de la vida mateixa, practica el procés dialèctic i genera món al mateix temps que nega el que li toca viure. És un ésser anacrònic i el seu valortranscendeix un possible “origen” temporal i cobra sentit a partir d’establir noves relacions amb allò donat. Aquest éssers ja existeixen i estan entre nosaltres, què ens diuen i quines són les seves produccions?

Ponents per confirmar: Miquel Missé, Barbara Ramayo, Miriam Solà, Mar Coll, Núria Güell, Marta Selva
Presenta: Júlia Lull, (Comissaria FemArt)

L’educació artística serà feminista o no serà! (Sessió oberta a públic mixte) + performance sorpresa.

Dijous, 21 de febrer a les 18:00h

Aquest acte tindrà lloc a la Universitat de Barcelona.

Les escoles d’art són plenes de dones artistes, els museus i les sales d’exposició també, però de quina manera hi són? On són les dones, lesbianes, trans… artistes després de la seva formació?És feminista l’educació que s’imparteix a les escoles d’art o reprodueix el patriarcat?

Ponents per cofirmar: Antonia Coll, Monte Romaní, Isabel Banal, Elena Fraj, Assumpta Basses, Vicky Moreno. Presenta: Rosa Sánchez, (Comissaria FemArt)