Memòria
“Memòria: absències i presències”, nou cicle d’activitats del Centre LGTBI
Un viatge per la memòria històrica del col·lectiu LGTBI enfocat a l’estudi crític de diferents etapes i a la posada en relleu de referents i espais de la ciutat que han estat testimoni de les lluites per l’alliberament. Aquest és l’objectiu de “Memòria: absències i presències”, el cicle d’activitats amb què es vol reprendre el ritme després de l’estiu. El programa d’activitats recupera la presencialitat plena, amb l’objectiu de facilitar el retrobament de totes les usuàries i la dinàmica de participació. Malgrat això, per assistir a les diferents propostes caldrà registrar-se prèviament i portar mascareta. També es mantindrà el seguiment telemàtic de bona part dels actes a través de YouTube.
La fotoperiodista Hanna Jarzabek torna a exposar al Centre LGTBI dos anys després. Aquest cop ho fa amb “Flors de tardor”, una mostra visitable de l’11 d’octubre al 31 de gener que posa en relleu les vivències i experiències d’un grup de persones LGTBI de més de seixanta anys. A través de les seves imatges, el treball ret homenatge a una generació que va viure la postguerra i el franquisme i que va créixer mancada de llibertats i en un ambient tancat i oprimit. Les imatges denuncien la tornada als armaris que moltes persones grans LGTBI han de viure avui dia quan es veuen obligades a ingressar en una residència.
D’una exposició d’homenatge a un exercici de memòria veïnal molt més proper als nostres temps. Jarzebek compartirà l’espai expositiu amb Arxiu Post-It, una instal·lació en què l’artista i activista transfeminista Diego Marchante rememora l’atac feixista i LGTBI-fòbic patit pel Centre LGTBI el gener del 2019. Marchante s’ha ajudat dels centenars de notes que el veïnat va deixar a les portes del carrer de Borrell per construir un missatge clar: que l’amor pot vèncer l’odi.
Dos anys després es recuperen les rutes històriques. Els dissabtes 16 d’octubre, 13 de novembre, 18 de desembre i 29 de gener, “Memòria de la repressió i la resistència de les persones LGTBI” proposarà un recorregut urbà per les empremtes que han deixat 100 anys de lluita.
Col·laboració amb el Teatre Condal i el col·lectiu La Cicatriz
El Centre LGTBI segueix treballant per col·laborar amb col·lectius i institucions culturals de la ciutat. L’objectiu és afavorir una programació cultural de qualitat que posi en relleu la diversitat sexual i de gènere de manera transversal. En aquesta línia, el 25 d’octubre el Teatre Condal oferirà una xerrada després de la funció d’Una llum tímida, un muntatge a mig camí entre el teatre i la música en què el col·lectiu La Cicatriz explica la història d’amor que va sorgir entre dues joves professores a la Barcelona franquista. La conversa, en què participaran l’equip artístic de l’obra i les activistes Paulina Blanco i Katy Pallàs, servirà per visibilitzar les dificultats per les quals passaven les dones lesbianes durant la dictadura.
La memòria històrica més enllà de la ciutat
Amb aquest cicle, el Centre LGTBI vol anar més enllà del context de la ciutat de Barcelona. Per això, a la taula rodona “Espais de resistència: els nostres propis Stonewall” (23 de novembre), diferents activistes i persones expertes rememoraran les lluites per l’alliberament sexual que es van donar a altres indrets de l’Estat espanyol durant la transició i el tardofranquisme. A més, es farà un aproximament als mecanismes oficials de producció de memòria emmarcant-los en el procés de colonització de l’Amèrica Llatina (11 de gener).
Selecció cinematogràfica a càrrec de la Mostra FIRE!!
Aquesta tardor també es recuperen les projeccions de cinema a la sala d’actes. En aquesta ocasió, la selecció de pel·lícules ha anat a càrrec de l’equip de programació de la Mostra FIRE!!, del Casal Lambda. La tria ens planteja reviure els testimonis de persones grans que van ser pioneres de la lluita pels drets LGTBI, com passa a la cinta francesa Les invisibles (12 de novembre); conèixer les trajectòries de dones cineastes que van contribuir a establir les bases del cinema queer (Dykes, Camera, Action!, 10 de desembre), i viatjar fins a Suècia per descobrir com va sorgir el moviment LGTBI al país escandinau (An army of lovers, 14 de gener).
Presentacions literàries
En l’àmbit de les lletres, el Centre LGTBI oferirà la presentació en línia del llibre Invertidos y rompepatrias: Marxismo, anarquismo y desobediència sexual y de género en el Estado espanyol (1868-1982), un treball en què Piro Subrat estudia com ha evolucionat al llarg dels anys la relació de l’esquerra amb l’homosexualitat. Serà el 9 de novembre.
També ens endinsarem en un espai de la ciutat que va ser testimoni de moltes nits d’alliberament, avantguarda i disbauxa. El 14 de desembre, Paco Villar ens proposarà un retorn a La Criolla: La puerta dorada del Barrio Chino. El llibre parla d’un espai que ha estat catalogat com “la cova del vici”, un local que era capaç d’aplegar des de les millors transvestides de Barcelona fins a les cares més representatives de la intel·lectualitat catalana i europea.
Finalment, el Centre LGTBI retrà homenatge a l’activista Empar Pineda, referent històrica de la lluita pels drets de les dones, especialment en l’àmbit de la visibilització de les lesbianes i la defensa del dret de l’avortament. El 20 de gener Miriam Solá moderarà una conversa entre Pineda i l’escriptora Kattalin Miner, autora d’Empar Pineda: Porque se lo pidió el cuerpo.
Centre LGTBI de Barcelona (2021). “Memòria: absències i presències. Nos cicle d’activitats del Centre LGTBI”. En: https://ajuntament.barcelona.cat. 22 Sep. 2021. <https://ajuntament.barcelona.cat/lgtbi/ca/noticia/memoria-absencies-i-presencies-nou-cicle-dactivitats-del-centre-lgtbi_1102942>
Programa Activitats Octubre 21 – Gener 22